Thursday, 21 June 2012

~ CAMERON HIGHLANDS, AGAIN AND AGAIN! ~

Jalan-jalan di CH lg dan lg...
Kali ke-2 untuk tahun 2012
Haritu stay kat Heritage Hotel...kali ni Rosa Passadena Hotel...
Berpuas hati dgn keadaan bilik dan breakfast yg disajikan...
Tapi tak boleh challenge Heritage Hotel laa...
Heritage Hotel serba-serbinya terbaikkkk....
Harga pun terbaikkkk...tu pasal stay sekali jer kat sane...x mampu! :)

Kali ni kitorg just pergi tempat yg betul-betul tak pernah jejak lagi
Saja nak berehat katanya...so, xderlah nak melawat-melawat sgt...
Cuma banyak habeskan masa di bilik hotel dan menung-menung tgk persekitaran yg sentiasa sibuk wlupun hari bekerja...
CH tak pernah putus dari dikunjungi orang ramai walaupun bukan School Holiday!

Tempat yang kitorg pergi kali ni ialah
BOH Sungei Palas - Kalo ke sini pastikan masuk kilang dia dan merasai air teh BOH yg fresh beserta sandwich yg sangat segar di BOH Cafe...mmg mantap!
S's Corner - Ada tempat penanaman cendawan dan strawberry...so boleh beli2 hasil cendawan dan strawberry jugak...buah-buahan laen pun ada...nak petik strawberry sendiri jugak pun boleh...nak merasa minuman dan makanan berasaskan strawberry pun ada jugak...jgn lupa singgah kedai ni yer...pemiliknya seorang Muallaf...
Kea Farm (wajib pergi setiap kali ke CH) - Pelbagai hasil tanaman ada kat sini...sayuran, buahan, bungaan...nak beli souvenir pun kat sini...wajib singgah!
Rose Valley - membeli anak pokok bunga utk ayah tanam di kebun...ada jugak di tanam sayuran...
Tepi jalan - Sempat makan2 durian...best okey!!!

Tapi yg x best setiap kali ke CH adalah, saya akan mengalami mabuk kenderaan yg sgt dasyat!
Mabuk ini hanya berlaku jika SAYA TIDAK MEMANDU!!!
Bermula shj pendakian ke CH dari Tapah, saya perlu melelapkan mata..samada tido mahupun pura-pura tido...jika tak tido saya akan sendawa bertalu-talu dan pening kepala spjg perjalanan tersebut...dan terpaksa singgah di mana2 tepi jalan terutama di kawasan Lata Iskandar Waterfall mahupun Bharat Tea utk muntah! 
Begitu juga di waktu turun dari CH...selepas jer kawasan Tanah Rata, saya akan mula tidokan diri...minyak cap kapak tak lepas dari tangan dan hidung...tapi still pening...!!! Siap memuntahkan segala isi perut lg...org singgah Lata Iskandar nak mandi-manda di waterfall...tp sy laen pulak kerjanya...hadoi!

2 minggu sblm ktorg ke CH, Makteh and family dah pergi dulu
Kata mereka, CH x sejuk laaaa...ermmm, pembangunan kannnn...
Tapi rezeki kitorg la pergi kali ni...CH sangatlah sejuk...
Di waktu tghari, ptg dan terutama mlm, cuaca sgt bagus x hujan tp SEJUK weh!
Gembira saya sbb saya ni ala2 Omputih sukakan kesejukan..
Lepas tu dah berangin satu badan, mulalah merengek kat Ibu...hahaha

Meh usha-usha gambar yer...gambar sy jer yg banyak nyerrrr...kikiki
























Done! Bye!

1 comment: